Poliedre convexe in general

Am studiat pana acum cateva poliedre particulare: prisma, piramida si trunchiul de piramida. Trunchiul de piramida a fost obtinut prin intersectia unei piramide cu un plan si “indepartarea” unei parti din piramida initila. De asemenea, in toate problemele de sectiune cu un plan a poliedrelor particulare obtinute pana acum, acest plan a determinat, de o parte si de alta a sa, doua corpuri care nu sunt neaparat ambele prisme, sau piramide, sau trunchiuri de piramida (fig. 16.1)

Matematica Capacitate Poliedre convexe in general 1
fig. 16 1

Corpurile obtinute, printr-o astfel de sectionare, pot fi si ele sectionate mai departe si apoi separate cele doua parti etc. Aceste operatii (una sau mai multe succesiv), aceste “ciopliri”, ca sa le numim asa, duc la niste corpuri pe care le vom numi poliedre convexe (fig. 16.2).

Matematica Capacitate Poliedre convexe in general 2
fig. 16 2

Ele au un numar finit de fete, care sunt poligoane convexe, iar laturile acestora se numesc muchii. O muchie (fata capete) este comuna pentru doua si numai pentru doua fete. Varfurile fetelor sunt varfurile poliedrului. Dintr-un varf pornesc tot atatea muchii cate fete. Din orice varf al poliedrului convex, la un varf se poate ajunge pe un traseu format numai din muchii.

Acestea sunt numai o parte din proprietatile poliedrelo convexe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.